Банките ще подават в НАП данни за оборота на онлайн търговците - Счетоводна кантора Цертус

by admin
Преди 3 минути
11 преглеждания

Банките ще подават в НАП данни за оборота на онлайн търговците

Банките ще трябва да подават в НАП информация за реализирания оборот от фирмите при онлайн търговия, според промени в ДДС директивата на Европейския съюз, за които е постигнато съгласие на страните членки по време на последното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). В България още от началото на 2020 г. банките ще трябва да подават в НАП данни за оборота на онлайн търговците при плащане с дебитни и кредитни карти.

Банките ще трябва да дават данни на приходните агенции и за трансграничните плащания

Ще бъде създадена централизирана електронна система в рамките на Европейския съюз за съхранение на информацията за плащанията. Тази информация ще може да бъде използвана от служителите в приходните администрации на страните членки, отговарящи за борбата с измамите.

Електронните магазини няма да дават хартиени касови бележки при плащане с банкова карта

Разплащанията с банкови дебитни и кредитни карти няма да се считат за плащане в брой. Това означа, че онлайн търговците ще може да продават без касови бележки, ако плащането е направено с банкова карта. За да не дават касови бележки, търговците ще трябва да изпълнят определени условия –  ще са длъжни да обявят пред НАП номерата на банковите си сметки, по които получават безкасови плащания от клиентите, а картовите оператори – ще подават ежемесечно в НАП информация за постъпилите средства по тези сметки.

Когато при онлайн търговията има плащане с наложен платеж остава изискването за издаване на хартиена касова бележка. Ако клиента плаща в брой на куриер при получаване на стоката, ще трябва да получи касова бележека заедно с пратката.

Ще бъдат облекчени и малките фирми при търговия в рамките на Европейския съюз

С промените в директивата ще бъдат облекчени и малките фирми при търговия в рамките на Европейския съюз. Сега фирмите в България с годишен оборот до 50 000 лева могат да не плащат ДДС. С промените това ще важи и за фирмите от страните от Европейския съюз, чийто оборот от сделки в България е под 50 000 лева, стига общия им оборот да не надвишава 100 000 евро. Същото ще важи и за българските фирми при продажби в рамките на Общността.

Източник: Труд

 

За да имате увереността да управлявате успешно и да взимате най-добрите информирани решения се доверете на счетоводна кантора Цертус и на счетоводните услуги, които предоставя.

 

Вашият коментар